Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Μήπως έχω στο μυαλό μου άλλο από την υπερηφάνεια;


Παραφράζοντας τον Σολωμό που έγραψε:
"Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου, πάρεξ ελευθερία και γλώσσα"

γράφω για την δική μου έγνοια που είναι η υπερηφάνεια.

Ο ελληνικός λαός, όπως και κάθε λαός, μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη μόνο όταν νιώθει υπερήφανος για τον εαυτό του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε στον ξένο τύπο για το πώς βλέπουν τον έλληνα οι φίλοι μας ευρωπαίοι-πολιτικοί, διότι οι άνθρωποι του πνεύματος δεν έχουν την ίδια γνώμη με τους πολιτικούς.

Οι ευρωπαίοι πολιτικοί, λοιπόν, μιλούν για τον έλληνα έχοντας κατά νου τον πίνακα "Ανατολίτης" του Γύζη, δηλαδή έναν νωθρό, πονηρό και τεμπέλη άνθρωπο.- Αυτόν τον έλληνα ελευθέρωσαν από τον τουρκικό ζυγό όταν συμφώνησαν να μας παραχωρήσουν ελευθερία το 1830. - Ωστόσο, τον έντυσαν με ευρωπαική στολή, με νόμους και θεσμούς δικούς τους και του φόρεσαν και την ελληνική αρχαιότητα για να ταιριάξει με το όραμα του δικού τους παρελθόντος.
Οι τότε ευρωπαίοι έψαχναν μια βάση για τον δικό τους πολιτισμό και την κατασκεύασαν αρνούμενοι τον ελληνικό πολιτισμό στους νόμιμους κληρονόμους. Ο ελληνικός πολιτισμός ξεκίνησε στην αρχαιότητα αλλά συνέχισε και εξελίχθηκε στην ανατολική ρωμαική αυτοκρατορία και αγκομαχεί να συνεχίσει στην νεότερη Ελλάδα. Άρα είναι διαφορετικός από αυτόν που ορίζουν οι φίλοι μας ως ελληνικό πολιτισμό.
Η ταυτότητά μας δεν μπορεί να είναι αυτή που μας υπαγορεύεται από τα συμφέροντα και τα οράματα άλλων λαών αλλά από την γνώση και αποδοχή του παρελθόντος μας. Το παρελθόν μας είναι αυτό που μας δείχνει και το μέλλον μας. Δηλαδή είμαστε έλληνες δεν σημαίνει ότι είμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται οι άγγλοι, γάλλοι πορτογάλλοι για εμάς. Πατάμε στην δύση και κοιτάζουμε προς την ανατολή ή το αντίθετο αλλά είμαστε και τα μάρμαρα των αρχαίων και οι βυζαντινές εκκλησιές. Είμαστε "ελληνικοί" με την έννοια που έδωσε ο Καβάφης στο επίθετο ελληνικός

"Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός—

ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν·
εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν.»

Επομένως, η υπερηφάνεια ξεκινάει από την αυτογνωσία και αυτοσυνείδηση της ταυτότητάς μας. Ναι αποτύχαμε να πιάσουμε τους στόχους της νομισματικής ένωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε την δύναμη να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην πολιτική και πολιτισμική ένωση και αυτό θα το κάνουμε ως άξιοι να διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και για το παρελθόν μας και για το παρόν μας ώστε να δημιουργήσουμε το μέλλον μας!


Νότα Χρυσίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου