Τρίτη 10 Μαΐου 2016

FREUD CAFÉ:Ο Νάρκισσος: Από το Μύθο στη σημερινή κοινωνία


 

Ο Νάρκισσος: Από το Μύθο στη σημερινή κοινωνία
Σάββατο 14 Μαΐου 2016, στις 12:00 - 14:30
Polis Art Café (Αίθριο Στοάς του Βιβλίου)
Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα.

Ναρκισσισμός, είναι η αγάπη του εαυτού. Χωρίς την αγάπη δεν υπάρχει εαυτός. Είναι, επομένως ο ναρκισσισμός, μία αναγκαία συνθήκη για να δομηθεί το υποκείμενο. Αυτή η αγάπη η – λιβιδινική επένδυση λέμε στην ψυχανάλυση – θα έλθει από το περιβάλλον το οποίο φροντίζει το παιδί.
Ο μύθος του Νάρκισσου μας δείχνει πως ο Νάρκισσος δεν αγαπήθηκε, γι’ αυτό και ψάχνει να βρει αυτό που δεν έχει, μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό. Αφού όμως δεν «έχει» - αυτή η προσπάθεια να πάρει λιβιδινική ενέργεια από τον εαυτό του (η λίμνη είναι ο καθρέπτης του εαυτού του), αποτυγχάνει. Βασίλης Δημόπουλος, ψυχαναλυτής.

Αναγκάστηκα να μελετήσω το ναρκισσισμό και το νάρκισσο θηρευτή εξουσίας και να γράψω τους Θλιμμένους Νάρκισσους, όταν «συνεργάστηκα» με νάρκισσους managers προς το τέλος του εργασιακού μου βίου. Ήταν μια τραυματική εμπειρία, που σίγουρα έχει αφήσει τα σημάδια της στο σώμα μου και την ψυχή μου. Και τα σημάδια αυτά σίγουρα θα ήταν βαθύτερα, αν ο πόνος παρέμεινε στο πεδίο της οδύνης και του πένθους και δεν έβρισκε διέξοδο στην πνευματική… άσκηση. «Ο πόνος γυμνάζει το πνεύμα» διακηρύττει ο Αριστοτέλης… 
Δημήτρης Σουλιώτης, συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου