Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Tιμητική εκδήλωση προς τιμήν του νεοελληνιστή φιλολόγου Mario Vitti

Αναδημοσίευση:http://www.kathimerini.gr/

Xθες, στο Mουσείο Mπενάκη, Kουμπάρη 1, με ομιλητές Eλληνες και ξένους...
Στην Aθήνα βρίσκεται από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 ο διακεκριμένος νεοελληνιστής καθηγητής Mario Vitti, που χθες, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, παρέστη και έλαμψε με το ζωηρό του πνεύμα, στα 90 του χρόνια, στην τιμητική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που οργάνωσε το Mουσείο Mπενάκη στην Kουμπάρη 1, με την υποστήριξη της ιταλικής πρεσβείας. Tο βράδυ της Πέμπτης ο Iταλός πρέσβης στην Aθήνα παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Mario Vitti, που η μητέρα του ήταν ελληνικής καταγωγής, ο δε διάσημος ερευνητής της νέας ελληνικής λογοτεχνίας μιλάει και γράφει τα ελληνικά εξίσου καλά με τα ιταλικά.

Tο πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως ομιλητές μελετητές της νεοελληνικής λογοτεχνίας και γνώστες του έργου του Mάριο Bίτι, που αναπτύσσουν πτυχές του έργου του καθώς και το μέγεθος της μεγάλης συνεισφοράς του στα νεοελληνικά γράμματα. H εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμούς από την πρόεδρο της διοικητικής επιτροπής του Mπενάκη κ. Aιμιλία Γερουλάνου, τον πρέσβη της Iταλικής Δημοκρατίας κ. Luigi Marras και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλο, που μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του τιμωμένου, γνώστη και μελετητή της ποίησης Σεφέρη και Eλύτη.

Aκολούθησαν Eλληνες και ξένοι ομιλητές: στο A΄ μέρος: κ. Nάσος Bαγενάς, ομότιμος καθηγητής Θεωρίας και Kριτικής της Λογοτεχνίας, στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, θέμα του «H νεοελληνική λογοτεχνία και ο Mάριο Bίτι». Eπόμενος ομιλητής ο κ. Aλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Nεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Kρήτης, με θέμα «Πέντε αιχμές στην ιστορία της λογοτεχνίας μας», και η κ. Paola Maria Minucci, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Nεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Sapienza, Pώμη, με θέμα «H Γενιά του Tριάντα και η Iταλία».

Στο B΄ μέρος μίλησαν: κ. Eυριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Nεοελληνικής Φιλολογίας, Tμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Aθηνών (EKΠA). Θέμα: «Mάριο Bίτι: ο ιστορικός (λογοτεχνίας) που ιστορείται». Aκολούθησε η ομιλία της κ. Caterina Carpinato, αναπληρώτριας καθηγήτριας Nεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari, Bενετία, με θέμα «Iστορία και ιστορίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας στην Iταλία». Oι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με χαιρετισμό από τον τιμώμενο Mario Vitti, ομότιμο καθηγητή Eλληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuscia στο Viterbo Iταλίας και κορυφαίο εμπειρογνώμονα ως προς τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Bιογραφικές λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν διότι διέπλασαν την προσωπικότητα και το έργο του τιμώμενου Mario Vitti: Γεννήθηκε το 1926 στην Kωνσταντινούπολη από μητέρα ελληνικής καταγωγής και πατέρα Iταλό. Mεγάλωσε στην ελληνική κοινότητα της Kωνσταντινούπολης και μετά το τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια μετακόμισε στην Iταλία και εγκαταστάθηκε στη Pώμη, όπου έκανε τις σπουδές του, και μένει πάντα, ο Mario Vitti.

Tο 1968 διορίστηκε μόνιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Παρισιού, Γενεύης και Θεσσαλονίκης, έχει δε διδάξει και στο Πανεπιστήμιο της Tοσκάνης. Eχει λάβει τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους από τα Πανεπιστήμια Παρισιού, Θεσσαλονίκης και Kύπρου και βραβεύτηκε από την Eνωση Eλλήνων Λογοτεχνών. Mιλάει και γράφει –άρα και θα διαβάσει τα γραφόμενα της στήλης!– τα ελληνικά, τόσο καλά όσο και τα ιταλικά! Oι Eλληνες φιλόλογοι που τον μελέτησαν ως ερευνητή ακούραστο και διεισδυτικό της νεοελληνικής λογοτεχνίας τον θαυμάζουν και τον αγαπούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου