Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Orange Water 4


  


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 4 παρουσιάζονται στην Ολλανδία τρεις διαδοχικές εκθέσεις από 20/12/2018 - 28/02/2019. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση Παρουσία της Απουσίας των Γιώτας Σκαρβέλη και Αποστόλη Ζολωτάκη και στην γκαλερί Kunstruimten Noorderstation, τη σειρά χαρακτικών  Μετάλλαξη του Ιωάννη Κολιού στην γκαλερί De Portiersloge, και το φωτογραφικό έργο Ερμηνεύοντας τα Σύννεφα του Χανιώτη φωτογράφου Νίκου Μπασιά, στην γκαλερί De Portiersloge.  

Το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water αποτελεί πολιτιστική γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Κάτω Χωρών, πραγματοποιώντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Οι τρεις αυτές εκθέσεις θα είναι οι καταληκτικές προτάσεις του φεστιβάλ Orange Water 4.

----------

  • Παρουσία της Απουσίας                γκαλερί Kunstruimten Noorderstation, Kastanjelaan 1, Groningen.                                                                 διάρκεια:  20/12 / 2018 - 28/02/2019
Το κίνητρο για αυτή την δουλειά ήταν το έργο του Ρόλαντ Μπαρτ «Camera Lucida». Ο τίτλος αυτής της δουλειάς είναι η «Παρουσία της απουσίας». Είναι σειρά μικρών έργων σε καμβά καθώς και τα βιβλία των ωρών με φωτογραφίες από την συλλογή της. «Πολιτικοί εξόριστοι στα ξερονήσια»: το παιδί, η γιαγιά νέα, η φίλη και ο άγνωστος νέος που πήδηξε απ την γέφυρα. Όλοι αυτοί μεταμορφώνουν μια αφήγηση που περικλείει «χρόνο παρόντα σε παρελθόντα χρόνο». Η αφήγηση έρχεται από ένα παιδί που βλέπει με αγωνία την θυσία μιας γενιάς και το αδιέξοδο μιας άλλης νέας γενιάς  εγκλωβισμένης. Είναι σιωπηλές φωτογραφίες που έχουν να διηγηθούν μια ιστορία. Καθώς τα βιβλία προσπαθούν να αφηγηθούν την αγάπη και τον πόνο μετατρέπονται σε ένα πέρασμα απ' το κενό στο κενό.
Τα τελευταία χρόνια η Γ.Σ έχει συνοψίσει την έρευνα της στην ζωγραφική πινάκων μεγάλων διαστάσεων με αντικείμενο την αναφορά στον χρόνο.

Ο Ζολωτάκης αντιπαραβάλλει σε αυτή την δουλειά μικρούς πίνακες με αντικείμενο αστικά τοπία από την αρχαία Ρώμη. Τα τοπία σβήνονται άλλοτε μερικώς και άλλοτε ολοκληρωτικά οδηγούμενα από τον εικαστικό στην λήθη, στο σβήσιμο από την ιστορία.

  • Μετάλλαξη                                         γκαλερί De Portiersloge:  Haddingestraat 26, Groningen.
                                                                                διάρκεια:  20/12/2018 - 31/01/2019
Στην ενότητα  Transformation,  με την βοήθεια της φωτογραφίας και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πρωταρχικές εικόνες μεταπλάθονται μέσω της επανάληψής τους (παράσταση και είδωλο μαζί) σε καινούργιες συνθέσεις. Στη  συγκριμένη περίπτωση, η διερεύνηση διφορούμενων νοημάτων μέσω της επανάληψης της εικόνας οδηγεί στο κατεξοχήν ζητούμενο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η «λεπτή» διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικού– φανταστικού. Τα έργα δημιουργήθηκαν με τις τεχνικές της φωτοχάραξης πάνω σε μεταλλικές πλάκες χαλκού καθώς και με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Στην συνέχεια, τυπώθηκαν χειρωνακτικά από τον καλλιτέχνη πάνω σε χαρτί.

  • Ερμηνεύοντας τα Σύννεφα          γκαλερί De Portiersloge:  Haddingestraat 26, Groningen.
                                                                                διάρκεια:  01/02/2019 - 28/02/2019
------------------------

με την χορηγία των:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου