Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Εκδόσεις Κριτική και το Βιβλιοπωλείο "Ο Μωβ Σκίουρος"Οι Εκδόσεις Κριτική και το Βιβλιοπωλείο "Ο Μωβ Σκίουρος" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Πλατεία ηρώων" του Thomas Bernhard (μετάφραση-επίμετρο: Βασίλης Τσαλής) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21 Ιουνίου στις 20:00 στον "Μωβ Σκίουρο" (Πλ. Καρύτση 4).

Θα μιλήσουν οι:
- Βασίλης Τσαλής, μεταφραστής του βιβλίου
- Λάμπρος Πιππής
- Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας-δημοσιογράφος, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Φωτεινή Μπαξεβάνη


Αντλώντας θάρρος από τη θερμή αποδοχή της "Πρόζας" [http://kritiki.gr/product/proza/], προχωράμε στην έκδοση ενός ακόμα έργου του συγγραφέα, θεατρικού αυτή τη φορά. 

Η "Πλατεία Ηρώων", το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, δίχασε κοινό και κριτικούς όσο κανένα άλλο έργο της πρόσφατης λογοτεχνικής παραγωγής στον γερμανόφωνο χώρο. Η πρεμιέρα του δράματος δόθηκε στο Μπούργκτεατερ, στις 4 Νοεμβρίου του 1988 και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, αλλά από την άλλη απέσπασε και τις έντονες επευφημίες ενός μεγάλου μέρους του κοινού, το οποίο είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει με κριτική διάθεση το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του. 

Ο χρόνος του έργου είναι η μέρα της κηδείας του καθηγητή μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ και ο τόπος είναι το διαμέρισμα της οικογένειας Σούστερ στην "Πλατεία Ηρώων", από όπου και αυτοκτόνησε ο καθηγητής, βουτώντας στο κενό. 

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το έργο προφητεύει, με τη γνωστή γοητεία της γραφής του Μπέρνχαρντ, τη σημερινή άνοδο εξτρεμιστικών οργανώσεων, τις πρακτικές φυλετικού διαχωρισμού και εθνικιστικών προκαταλήψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου